perjantai 13. heinäkuuta 2012

Mahjongin lumoissa

Rakkaus vai harrastus? Siinä valinta, jota puntaroidaan kauan ja huolella Stanley Siun ohjaamassa hupailussa Why, Why, Tell Me Why! (Huai nu hai, HKG 1986). Peliriippuvaisen äidin laiminlyömä ja mahjong-nappuloille tyttöystävänsä hävinnyt Yau on päättänyt pysyä vastedes kaukana uhkapelaavista naisista. Väärinkäsityksen vuoksi hän luulee löytävänsä unelmiensa täyttymyksen Anita Fongista, joka on todellisuudessa mestaruustason palikanvääntäjä. Niinpä yhteisen onnen saavuttaminen edellyttää pariskunnalta monenlaista yrittämistä: ensin hurmataan, sitten piilotellaan pelaamispakkomiellettä ja lopulta vieroittaudutaan turmiollisesta paheesta.

Tyypillistä 80-luvun hongkongilaista vauhtikomediaa edustava elokuva syytää kaksikon tielle solkenaan koettelemuksia, jotka lujittavat romanttista sidettä mutta ovat koomisesti yllätyksettömiä. Törmäilyyn ja säntäilyyn yllyttävät sattumukset eivät irrota järin hersyviä nauruja, mutta alati pirteä Anita Mui ja kohelluksellaan alkuun ärsyttävä Anthony Chan voittavat synkkämielisimmänkin hapannaaman puolelleen. Parin vuoroin avuliaat ja vuoroin petolliset ystävät rikkovat sopivasti odotuksia ailahtelevalla toiminnallaan.


Jäntevimmillään filmi on mahjong-kohtauksissa, joista varsinkin Yaun oppimia kusetuskikkoja soveltava peli pitää pihdeissään myös sääntöihin perehtymättömän katsojan. Jos koko elokuva olisi yhtä tiukasti rytmitetty, ei tarvitsisi harmitella kokonaisuuden musertavaa puolivillaisuutta. Nykymuodossa Why, Why, Tell Me Why!:ta ei pelasta edes Anita Muin laulama tarttuva tunnuskappale.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti