maanantai 19. marraskuuta 2012

DVD-vitriinin arkistosta, osa 6

Hongkongilainen Ben on muuttanut Tokioon opiskelemaan, mutta aika kuluu pänttäämisen sijasta pimeissä hanttihommissa. Kadonnutta tyttöystävää etsivän luokkatoverinsa Chang Chihin ja yakuza-piireihin haikailevan Mingin kanssa ystävystynyt nuorukainen tapaa kolmikon yökerhoillanvietossa omien opintojensa ohessa baarityttönä työskentelevän Tieh-lanin. Ben rakastuu oitis, mutta kaunottaren sydämen on jo vienyt yakuza-hylkiö Asano, jonka yhteydet alamaailmaan pakottavat lopulta koko konkkaronkan liikekannalle.

Jännäriksi luokitellun Zodiac Killersin (Ji dao zhui zong, HKG 1991) juoni avautuu todella hitaasti, mikä pitää katsojan pitkään ymmällään siitä, mistä tarina varsinaisesti kertoo. Kiitetystä Boat Peoplesta muistettava ohjaaja Ann Hui painottaa tapahtumien kustannuksella koruttomia tunnelmia, jotka vallitsevat kiinalaissiirtolaisten keskuudessa. Ulkopuolisuus, turhautuneisuus, pettymys ja alakulo asettavat kerronnalle totiset suuntaviivat, joiden lomasta toivo ja ilo pilkahtelevat harvakseltaan ja silloinkin vain tilapäisesti.


Huolellinen pohjustus alkaa kantaa viimein hedelmää jälkimmäisellä puolikkaalla, jonka kiihtyvä tempo on jyrkässä kontrastissa alkuosan kanssa, vaikka lohduton linja pitää loppuun asti. Siirtyminen draamasta jännitykseen tapahtuu yllättävän luontevasti ja herättää trailerin lupaamaa toimintaa odotelleen yleisön osan horroksestaan, mutta kokonaisuuden kannalta dualistinen rakenne ei pelaa sittenkään täysin saumattomasti.

Vastaavana tuottajana toiminut Eric Tsang pysyttelee tällä erää kameran takana, mutta tähtiloistetta on näyttelijäkaartissa riittävästi ilman häntäkin. Beninä säkenöivä Andy Lau todistaa jälleen kerran olevansa parhaimmillaan esittäessään hahmoa, jolla ei mene liian hyvin. Laun maneerit pysyvät aisoissa, joten tulkinta on luonnollinen ja jopa koskettava. Viimeisessä elokuvaroolissaan nähtävän Cherie Chungin jäähyväiset eivät voisi olla juurikaan surullisemmat, mutta lähtö tapahtuu myös tyylillä, sillä Tieh-lanin herkkään osaan kanavoitu tunnelataus ei jätä moitteen sijaa.

(19.11.2009)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti