perjantai 25. lokakuuta 2013

DVD-vitriinin arkistosta, osa 23

Niinhän siinä kävi, ettei Bubba Ho-tepin loistava Elvis-tulkinta avannut Bruce Campbellille uusia ovia, vaan mies jatkaa edelleen näyttelijänuraansa pienissä rooleissa suurissa studiotuotannoissa ja halpafilmien sankarina. Tähän jälkimmäiseen kategoriaan sujahtaa myös astronautti-Ivanin osa Alien Apocalypsessa (USA 2005), jonka käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa Campbellin vanha kaveri Josh Becker.

Ivan kuuluu nelihenkiseen luotainryhmään, joka 40 vuoden avaruudessa oleilun jälkeen rysähtää Portlandin liepeille tietämättä, että Maan ovat miehittäneet puuta himoavat avaruustermiitit. Oliot ja näiden apureiksi ryhtyneet palkkionmetsästäjät vangitsevat tulokkaat pian laskeutumisen jälkeen ja lähettävät Ivanin ja Kellyn sahalle töihin näiden toverit listittyään. Tilanne näyttää toivottomalta, mutta kaksikko ei aio suinkaan tyytyä kohtaloonsa, vaan päättää paeta ja nousta vastarintaan orjuuttajien edessä.

Sci-Fi Channelille tehty ja Bulgariassa säästöbudjetilla kuvattu Alien Apocalypse on rehellistä roskaa ja kieli poskessa tehtyä puoli-campia niin hyvässä kuin pahassakin. Idea avaruudesta tulleista jättiläistermiiteistä on jo itsessään naurettava, mutta Becker ei ole silti tehnyt elokuvasta puhdasta komediaa, vaan kaavamainen juoni on olevinaan vakava ja näyttelijät tekevät työnsä naama peruslukemilla, vaikka filmissä on runsaasti pöhköä huumoria. Kaikki vitsit eivät tietenkään naurata, ja tarina on osittain melko tylsä, mutta hivenen kömpelösti CGI-animoiduissa ja tapettaessa vihreää limaa tursuavissa avaruusolioissa on omintakeista viehätystä.


Alien Apocalypsen ainoat tunnetut näyttelijät ovat Campbellin ohella Xenan ystävättärenä tutuksi tullut Renee O'Connor ja John Carpenter -vakio Peter Jason. Muut osat on täytetty tuntemattomilla amerikkalaiskyvyillä ja vielä tuntemattomammilla bulgarialaisilla, joiden repliikit on jälkikäteen uudelleenäänitetty amerikanenglanniksi. Sekalainen sakki ei pahemmin lumoa sen paremmin taidoillaan kuin roolihahmojensa persoonallisuudellakaan, vaikka Vladimir Kolevin esittämä vekkuli kalastaja-Bob ja Todor Nikolovin kyttyräselkä Bill jäävät karikatyyrimäisinä jossain määrin mieleen, mutta toisaalta jäykkyys ja ylinäyttely istuvat kokonaisuuteen. O'Connor ja Jason ovat varsin luontevia, mutta Campbellin esiintyminen vaihtelee väsyneen innottomasta alisuoriutumisesta takuuvarmaan peruspresenssiin. Sutkautukset ja muut Ash-maneerit kulkevat sitkeästi mukana nytkin, mutta niistä voidaan ainakin osittain syyttää Ivanin hahmon kirjoittanutta Beckeriä.

Elokuvan tarkoituksellisesta huonoudesta jää hiukan teennäinen jälkimaku, vaikka tekemisen riemu välittyykin monista kohtauksista, sillä Beckerin ja kumppaneiden tietää halutessaan pystyvän parempaankin.

(25.10.2005)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti